Waarom is je nu en dan even loskoppelen van technologie zo cruciaal?

Geplaatst op 23-09-2022

Categorie: Electronica

In deze tijd lijkt het alsof we voortdurend verbonden zijn met het internet. We worden 's ochtends wakker en checken onze e-mail, waarna we onze dag doorbrengen met meldingen van apps op onze telefoons of onze tablets. Zodra we thuiskomen van ons werk, gaan we achter ons bureau zitten om rekeningen te betalen of e-mails te beantwoorden.

Deze voortdurende afleiding kan schadelijk zijn voor onze geestelijke gezondheid, niet alleen omdat we steeds van de ene naar de andere taak overschakelen, maar ook omdat het tijd kost die we aan andere dingen zouden kunnen besteden. We beperken onszelf wanneer we technologie verkiezen boven ervaringen in het echte leven, zoals tijd doorbrengen met vrienden of familieleden - of zelfs gewoon een dutje doen!

Het maakt je bewust

De stekker uit de technologie trekken kan heilzaam zijn, maar het is niet alleen de afwezigheid van een telefoon die deze tijd zo waardevol maakt. Het is het bewustzijn dat je hebt wanneer je losgekoppeld bent van je apparaten en andere mensen.

Je hebt tijd om te slapen

Slaap is een essentieel onderdeel van uw gezondheid. Slaap herstelt uw energie, houdt u geconcentreerd en alert, en beschermt u tegen chronische ziekten zoals obesitas en diabetes. Het is ook cruciaal voor het emotionele welzijn - slaaptekort wordt in verband gebracht met depressie en angst bij zowel volwassenen als kinderen.

Kortom: voldoende slaap is belangrijk. Maar hoewel we allemaal weten dat de broodnodige nachtrust goed voor ons is, hoe vaak maken we er eigenlijk tijd voor? Als u bent zoals de meeste mensen tegenwoordig, waarschijnlijk niet vaak genoeg! Onze technologie-afhankelijke levensstijl heeft dit tot een nog groter probleem gemaakt dan ooit tevoren - als je niet vroeg genoeg kunt opstaan om vroeg genoeg naar bed te gaan, zodat je vroeg genoeg kunt opstaan om je klaar te maken voor werk of school... nou ja... je ziet waar ik heen wil!

Het is goed voor je geest en lichaam

Je moet onthouden dat je geen machine bent, maar een mens. Je moet jezelf als zodanig behandelen en je lichaam en geest af en toe wat rust gunnen. Hoe meer tijd je in je dagelijks leven met technologie doorbrengt, hoe belangrijker het wordt om je er af en toe van los te koppelen.

Ik heb dit aan den lijve ondervonden: toen ik een fulltime baan had en daarnaast thuis nog wat freelance werk ging doen (wat regelmatig gebeurde), had ik doordeweeks geen tijd meer voor mezelf, behalve slapen - en zelfs die uren waren kort! Daarom besloot ik mijn fulltime baan op te zeggen zodat ik me fulltime op het freelancen kon richten - en dat heeft me echt geholpen!

Tegenwoordig lijkt het wel of iedereen de hele dag een iPhone of iets dergelijks bij zich heeft; we gebruiken deze apparaten voor van alles, van het communiceren met vrienden/familieleden via sociale netwerken zoals Facebook of Instagram tot het bestellen van eten via Uber Eats omdat we vanavond (of een andere dag) geen zin hebben om te koken. We gebruiken ze ook tijdens het woon-werkverkeer omdat de meeste metrostations tegenwoordig gratis WiFi hebben...